torsdag 8 december 2011

Att växa som människa

Vad finns det i dig som behöver växa till sig? Vad finns det för god planta som behöver vårdas och tas om hand? Ja, det finns naturligtvis många saker, men när vi talar om personlig utveckling och att växa som människa finns det en del komponenter som anses vara mer relevanta än andra. Till exempel är det vanligt med beskrivningar om att du ska äga dina känslor, ta ansvar för dina känslor och även att du ska styra dina tankar, äga dina tankar och ta ansvar för dem.

Och ja, det låter enkelt, men människan HAR ett gytter av känslor och tankar varje dag. Det många glömmer bort är att varje situation, plats och tid har sina unika mentala och emotionella komponenter. Tiden står inte still. Det kommer ständigt nya kosmiska energier. Såvida du inte är avstängd för det här flödet känner du av det dagligen. När det gäller tankar och känslor skulle jag vilja säga att det först gäller att kontrollera sig själv och se vad som dyker upp.

Vilka dörrar behöver jag öppna och vilka behöver jag stänga?
Vad är det rationellt riktiga och vad säger mitt hjärta?
Är jag medveten om hjärtats olika kammare och deras olika budskap?
Har jag haft någon glimt av översinnlig vägledning?
Vilka delar i min vardag behöver utvecklas?
Vad står jag på jorden? Var behöver jag gräva?

Vi människor har ett förflutet som jordbrukare, samlare och jägare. I regel är vissa sidor av vår natur starkt utvecklade, medan vi behöver arbeta mer med andra. Det behöver vi oftast göra i skyddade miljöer, bland vänner och de som vill oss väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar